Gdy przychodzi do mycia lodówki, zwykle kręcimy nosem. Nieprzyjemne wonie, lepkie zabrudzenia, resztki jedzenia, które wymagają usunięcia - to może zniechęcać. Wystarczy jednak stosować kilka prostych zasad, aby czynność ta przebiegła szybko i przyjemnie.
Czyszczenie lodówki: czym myć środek?
Chcąc zachować lodówkę w jak najlepszym stanie, należy czyścić jej wnętrze regularnie i dokładnie. W ten sposób zapobiegniemy szybszemu psuciu się jedzenia oraz powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Jak się za to zabrać?
Na początku trzeba wyjąć wszystkie produkty spożywcze z lodówki, a następnie odłączyć ją od zasilania elektrycznego. Dopiero wówczas możemy przejść do czyszczenia wnętrza. Ostrożnie wyjmujemy wszystkie półki i regały i zabieramy się za mycie. Zawartość niektórych chłodziarek nadaje się do mycia w zmywarkach, warto wybrać to rozwiązanie, jeśli zależy nam na szybkim, dokładnym efekcie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ruchowe elementy oczyścić ręcznie przy użyciu ciepłej wody i płynu do naczyń. Wnętrze chłodziarki dobrze jest przetrzeć na mokro, a następnie wytrzeć do sucha. Nie potrzebujemy do tego specjalnych detergentów. Wystarczy zwilżona ściereczka z odrobiną wspomnianego już płynu.
Lepiej zapobiegać niż ciągle czyścić
Lodówkę dobrze jest myć na bieżąco. Jeśli zauważymy na półce plamę po jogurcie lub okruszki od sera, usuwajmy je od razu przy użyciu ręcznika papierowego lub ścierki z mikrofibry. Dobrym rozwiązaniem będzie też zwilżona szmatka nasączona odrobiną płynu do mycia naczyń. W ten sposób unikniemy problemu z trudnymi do usunięcia plamami podczas generalnego mycia.
Powstawaniu zanieczyszczeń zapobiegniemy też, dbając o odpowiednie przechowywanie produktów. Nie kładźmy naciętych warzyw czy owoców bezpośrednio na półce, bo pozostawiają po sobie lepkie plamy. Podobnie zresztą jak ze wszelkiego rodzaju serami czy wędlinami z otwartych opakowaniach, które dodatkowo mogą wydzielać wyrazistą woń. Lepiej ułożyć produkty na talerzyku lub w specjalnie przystosowanych do tego pojemnikach wielokrotnego użytku.